Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

αφαιρεση σπιλων

Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι ή ελιές είναι καλοήθεις όγκοι οι οποίοι σχηματίζονται από αθροίσεις κυττάρων που ονομάζονται σπιλοκύτταρα.

Οι κοινά ονομαζόμενες και γνωστές σε όλους μας “ελιές” (ιατρικά ονομαζόμενοι σπίλοι), αποτελούν το συχνότερο καλοήθη όγκο του δέρματος.

Οι σπίλοι διακρίνονται σε αυτούς που είναι εμφανείς από τη γέννηση και ονομάζονται συγγενείς και σε αυτούς που εμφανίζονται μεταγενέστερα και ονομάζονται επίκτητοι.

      Οι ελιές – μορφώματα οι οποίες απαιτούν τη συνδρομή της δερματοχειρουργικής τεχνικής αποτελούν:

  •  καλοήθεις δερματικές βλάβες( ογκίδια ) όπως θηλώματα, σπίλοι (ελιές), κύστεις, λιπώματα, σμηγματορροικές υπερκερατώσεις, κερασόχροα αιμαγγειώματα κ.α.
  • Ελιές ή όγκοι που χρήζουν λήψης δερματικής βιοψίας
  • Ελιές – μορφώματα ονύχων που αντιμετωπίζονται με  χειρουργική όνυχος (ονυχοπλαστική). 

Λογοι αφαίρεσης ενός καλοήθους σπίλου ή όγκου  μπορεί να είναι:

• η υποψία δημιουργίας κακοήθειας στο μέλλον. Πάντοτε πριν την αφαίρεση ενός σπίλου πραγματοποιείται δερματοσκόπηση για τον έλεγχο του σπίλου σύμφωνα με τα δερματοσκοπικά κριτήρια. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακό δερματοσκόπιο BARCO DEMETRA με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να διεισδύουμε στο βάθος των σπίλων για να διαγνώσουμε στοιχεία ατυπίας τους.

•όγκοι που σε κάποιες περιοχές του σώματος ή του προσώπου μπορεί να γίνονται ενοχλητικοί στην καθημερινότητα ή που μπορεί να τραυματίζονται λόγω της θέσης τους στο σώμα.

αισθητικοί λόγοι.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΠΙΛΩΝ 

Η πρόληψη πάντα υπερέχει της θεραπείας, γι’ αυτό και η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των δερματικών βλαβών. Κάθε αλλαγή στην εμφάνιση ή το χαρακτήρα (κνησμός- αιμορραγία) ενός προϋπάρχοντος σπίλου και κάθε ταχέως εξελισσόμενος νέος σπίλος θα πρέπει να εκτιμάται από ειδικό Δερματολόγο άμεσα. Συγκεκριμένα, κλινική σημασία δίνουμε σε οποιοδήποτε μόρφωμα έχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
A-symmetry–ασυμμετρία
B-order irregularity– ανωμαλία στα όρια της βλάβης
C-olor– μεταβολές στο χρώμα ή δυσχρωμία
D-iameter–διάμετρο > 0,6 cm

Σήμερα υπάρχουν αρκετές τεχνικές αφαίρεσης σπίλων οι δημοφιλέστερες των οποίων είναι:

  • Χειρουργική αφαίρεση του σπίλου. 

Χειρουργικά αφαιρούνται όλοι οι σπίλοι που είναι ύποπτοι για κακοήθεια και είναι δερματοσκοπικά ελεγμένοι. Η αφαίρεση πραγματοποιείται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία στην περιοχή του σπίλου και μετά το τέλος της ο ασθενής δε νιώθει πόνο ή άλλη ενόχληση. 
Μετά την παρέλευση 15 ημερών ο ασθενής επιστρέφει στο ιατρείο για την κοπή του ράμματος και για να παραλάβει τη βιοψία του σπίλου που αφαιρέθηκε. Η βιοψία κρίνεται απαραίτητη γιατί μας ενημερώνει τί είδους  σπίλος  είναι και εάν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος στο μέλλον.

  • Αφαίρεση σπίλων με Laser CO2

Με την τεχνική αυτή επιτυγχάνεται η αφαίρεση των σπίλων χωρίς χειρουργική τομή. Το laser CO2 είναι ελάχιστα επεμβατικό και πολύ στοχευμένο στη δράση του. Με τον τρόπο αυτό η αφαίρεση δεν προκαλεί καμία ουλή – σημάδι στο δέρμα, η ανάπλαση δε της επιδερμίδας είναι γρήγορη και ανώδυνη.

Η τεχνική αυτή προτείνεται σε περιπτώσεις σπίλων που βρίσκονται σε εμφανείς περιοχές του σώματος όπως είναι το πρόσωπο μιας και δεν επιθυμούμε κανένα σημάδι σε αυτά τα σημεία.

  • Αφαίρεση σπίλων με εκτομή κατά εφαπτομένη(shave-excision).

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως όταν αφαιρούμε ύποπτο για κακοήθεια σπίλο προκειμένου να σταλεί για βιοψία.

  • Αφαίρεση σπίλων με καυτηριασμό. Η τεχνική αυτή τείνει να εγκαταληφθεί λόγω της αντικατάστασης από τα LASERS
  • Αφαίρεση σπίλων με τμηματική εκτομή. 

        Η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί (αφαίρεση με νυστέρι, χρήση laser, εκτομή κατ´εφαπτομένη) επιλέγεται από τον ιατρό και εξαρτάται τόσο από το χαρακτήρα της βλάβης όσο και από παραμέτρους που αφορούν τον ίδιο τον ασθενή :

    1) ελιές σε εμφανή σημεία του προσώπου ή του σώματος

    2) ελιές που εμφανίζουν ατυπία κατά τη δερματοσκόπησή τους

    3) ελιές που τραυματίζονται συχνά λόγω της θέσης τους στο σώμα

    4) ελιές που αυξάνουν γρήγορα σε μέγεθος

    5) ελιές που εμφανίζονται για πρώτη φορά σε μεγάλη ηλικία 

    6) η τάση του δέρματος του κάθε ασθενή να δημιουργεί χηλοειδή ή υπερτροφικές ουλές 

         Η αφαίρεση τους γίνεται εύκολα στο ιατρείο με τοπική αναισθησία.